fi en sv
EnergyVaasa Uusiutuva energia Energiatehokkuus Vahvoja verkostoja Koulutus ja osaaminen Innovoimaa Yhteystiedot

 

Menestyksekkäitä esimerkkejä EnergyVaasan yritysten, organisaatioiden ja oppilaitosten toiminnasta

Suoraa vetoa tuulivoimamarkkinoille

 

 

Mervento Oy oli vuonna 2010 Suomen kautta aikojen suurin osakepääomalla rahoitettava start-up -yritys, joka on tuomassa markkinoille oman tuulivoimalaratkaisunsa. Yhtiön tavoitteena on olla johtava, globaali, suoravetotekniikkaan perustuvien multimegawattiluokan tuulivoimaloiden kokonaistoimittaja sekä maa- että merikäyttöön. Kapasiteetti 3,6 MW, roottorinhalkaisija 118 m, tornin korkeus 125 m, nimellinen tuulennopeus 11,5 m/s ja teoreettinen tehokerroin 50% – nämä ovat Merventon tuulivoimalan strategiset mitat.

 

- Olemme yksinkertaistaneet perinteistä tuuliturbiinia lukuisten teknisten innovaatioiden avulla käyttövarmuuden, paremman hyötysuhteen, pidemmän käyttöiän ja alhaisempien elinkaarikustannusten takaamiseksi. Sovellamme tuulivoimaloissamme ns. suoravetotekniikkaa, jossa turbiinin osat on integroitu yhdeksi kompaktiksi rakenteeksi siten, että erillistä, rikkoontumisherkkää vaihdelaatikkoa ei tarvita lainkaan, kertoo Patrik Holm.

 

- Korkean integrointiasteen ansiosta asennuksen kokonaispainoa voidaan pienentää sekä valmistus- ja kokoonpanoaikaa lyhentää. Moduulit valmistetaan ja testataan jo tehtaalla, mikä nopeuttaa voimalaitoksen pystyttämistä ja verkkoon kytkemistä työmaalla.

 

- Ensimmäinen oma kokoonpanotehtaamme sijoitetaan Vaasaan, missä sijaitsee myös hallinto ja tekninen suunnittelu. Tuuliturbiinien sarjavalmistuksen aloitamme vuoden 2012 aikana. Voimalaitos koostuu yli 10.000 osasta. Erilaisia osia on n. 2.500. Suomessa meillä on yli 200 osahankkijaa ja valmiin tuotteen kotimaisuusaste tulee olemaan lähes 70%. Mervento tuo näin uutta tuulta myös kotimaan työmarkkinoille, Holm lupaa.

 

Patrik Holm, teknologiajohtaja

Mervento Oy

 

  • Tärkeimmät tuotteet: Suoravetoisilla kestomagneettigeneraattoreilla toimivat tuulivoimalat
  • Perustamisvuosi: 2008
  • Arvioitu liikevaihto vuonna 2015:
    n. 350 MEUR
  • Henkilöstö: 40 vuonna 2010 (arvioitu henkilöstömäärä v. 2015 n. 250)
Suositelle sivua: